Jiwa kelajuan

Pernahkah anda terfikir bahawa kelajuan itu membunuh? semestinya anda pernah mendengar atau melihat tapi adakah anda memikirkan bagaimana kelajuan itu membunuh ataupun bagaimanakah kelajuan itu boleh menyebabkan kecelakaan jalan raya.

dimanakah letaknya kewarasan akal fikiran kita apabila membuat pena'kulan secara berat sebelah. asal laju je bahaye, asal laju je kemalangan.

tahukah anda 70% dari kemalangan disebabkan kecuaian pemandu dimana hampir 90% daripadanya adalah disebabkan kecuaian orang yang memandu perlahan, bukan orang yang memandu laju. Contohnya, satu kereta yang laju dilorong kanan perlu mengelak sebuah kereta yang perlahan dihadapannya lalu terbabas di lorong sebelah dan mengakibatkan kemalangang melibatkan 3 biji kereta di lorong sebelahnya. kereta yang laju tadi disalahkan sebab memandu laju. bagaimana pula dengan kereta yang memandu perlahan di lorong kanan? mengikut logik akal waras seorang manusia, kereta yang laju tidak bersalah kerana dia memandu laju di lorong kanan, tetapi dia tetap disalahkan kerana kecuaian.

pemanduan perlahan secara runcit-runcit di lorong kanan dan masuk ke lorong kiri dengan secara tiba-tiba adalah sangat keji dan harus direjam sampai mati. itulah punca kemalangan sebenar. biarkan mereka dengan jiwa kelajuan. kerana kelajuan tidak membunuh. hanya cepat sampai dan makan minyak banyak.

itu sahaja.

POSTED BY Omar Shamsuddin
POSTED IN
DISCUSSION