Kisah Filem, Kastam dan Hujan

1. sumber pendapatan aku adalah dengan menjadi pengedar filem untuk fotografi yang diimport dari german. pelanggan ak adalah mereka dari blog2 dan kenal2an forum.

2. jadi setiap kali filem2 ni smpai dari german, biasanya dalam kuantiti yang byk giler, then of course la harga dia pn cecah ribuan. for sure la brg ni akan ditahan di kastam, klia. (part ni ak tak suka)

3. kekadang jer akan sampai terus dirumah, jika invoice yg disertakan parcel tu kurang dari ribu RM.

4. so, pabila di tahan dikastam, automatiknyer, pelepasan hanya boleh dibuat dengan pembayaran cukai.(ni paling ak tak suka)

5. jadi selalunya, ak menipu dgn mengatakan filem2 itu adalah untuk disedekahkan kepada org ramai. dam ak dapat dgn harga RM2 sahaja since org skang maner gner filem dah. alasan ini jarang diterima oleh penjaga kaunter pelepasan yang berjantina perempuan. mgkin mereka sedikit cerewet. konon tak makan gaji buta.

6. perjalanan ke pusat kargo atau kastam klia, mengambil masa 30min dari umah ak, dgn tol berjumlah rm12 dan minyak sebanyak rm20 pergi balik dgn selamat. plus, hujan lebat kelmarin menambahkan kesukaran untuk melihat, sebab aku ni rabun silau yg serius, so titisan hujan amatlah membelaukan cahaya2 dihadapan.

7. isu di sini ialah!!! perlukah cukai ataupun tax itu dikenakan ke atas barg2 yang melebihi had yg ditentukan sedangkan kita telah membayar shipping yg sepatutnya dan segala cukai khidmat penghantaran ditanggung oleh syarikat yg menguruskan. seperti DHL or nationwide. ape gunanya untuk mengutip cukai LAGI dari penerima. ini amat memningkan. sedangakan org yg import eksport pampers pn kener bayar cukai, aper kes?

8. kastam perlu mengkaji semula daasar pembayaran cukai ini kerana, ia menyusahkan dan menjatuhkan business persendirian org2 tertentu.

9. cukai yg dikenakan boleh dikatakan terlalu tinggi sehinnga boleh mencapai 10%. klu brg tu bernilai rm7000, penerima terpaksa menambah lagi rm700 untuk cukai. wtf?

10. sedangkan, khidmat penghantaran juga telah dimasukkan duti import ekspot dari negara tertentu.

11. rugi!

POSTED BY omarkhayam
POSTED IN
DISCUSSION