diterima dan menerima

malam sebelum ramadhan, selepas penat bermain badminton:

sambil duduk2 bersahur, orang bercakap, mengenai kerajaan agung. why we malaysian, cannot go la, dalam bm, tak leh blah. dari aspek kemajuan. lebih tepat ke arah wawasan 2020. tokok tambah seorang lagi, gaji ko baper? "boleh la rm1800 basic". sikitnyer. "ala, cukup la bayar minyak, tol, topup, makan minum". u see. why? because we are in the dependent side. let see.... streamyx. "hello, saya nyer modem terbakar kena sambar petir". ok encik boleh gi kat browser encik, tgk leh surf tenet tak?....cuber cek cable telepon encik...bla bla bla bla. "weh babi, modem ko ni, standard bleh beli 10 hinggit dapat 3, datang jer la tukar baru, dah hitam ni terbakar.".@#!$!#%^!!. ok fine. menerima keadaan kerana keterpaksaan, sebab itu jer ader. broadband? oh no. limited. !@@!$!,again.

tol mahal, tarif bil air, elektrik, kejap cmni, kejap cmtuh. menerima. kita masih menerima. semua ader satu. kenapa ader orang miskin. sedangkan yang kaya, klu dia bagi separuh harta dia kat orang miskin, dia tak akan jadi miskin pun. tapi kalau orang miskin, berusaha sesungguhnya, still tak kaya2. (ader tapi skit sajer). tak pelik ker?

kenapa ader putrajaya dan segambut dalam, tengah, tepi, utara, selatan. kenapa tak semua putrajaya, segambut putrajaya, kepong putrajaya, kg baru putrajaya, sg buloh putrajaya, jelatek putrajaya. baru la putra dan jayanya. baru la malaysia. 1malaysia.
sibuk nak jadi satu. tapi tak sedar, ader banyak malysia, malaysia baru, malaysia boleh, malaysia makmur, malaysia raya, bla bla bla.

bagaimana klu menteri pakai kereta wira, umah dekat gombak, baju beli di FOS, kasut bata, tali pinggang pvc, gaji rm2000 bersih, kad kredit satu, sarapan kuih karipap, henpon nokia 3315, (oh, mgkin nokia n70), perfume danau kota, dan mungkin comforter set danau gak. alaaa...macam orang biaser la.~ugh mesti pelikkkan.

lecturer ak kater, orang kaya mestilah berpakaian seperti orang kaya, itu standad mereka, seperti mencari pasangan, hendaklah yang sekufu, tapi, situasi sekarang, bagaimana populasi orang kaya dengan orang miskin itu 30%:70%. mungkin lebih bahagia.
barulah 1malaysia. rakyat diutamakan. bukan kepentingan dalam barisan. ape daaaa.

kemajuan? kenapa tak maju. kenapa ipod tidak boleh dimiliki oleh orang di parit buntar? kenapa hanya orang2 di ukay perdana, cemerlang height? kenapa tak orang di segambut dalam, atau di kompleks perumahan pkns? kenapa? sebab kita hanya menerima. klu konsep tu islam hadhari, maka hadhari lah. klu wawasan 2020, wawasan 2020 lah. sedangkan kita hanya diterima. sebagai apa? rakyat yang menerima. sekadar menerima, no more than that.

ni bukan post anti-government atau pro-pembangkang. cuma ya, pro-pembankang, :_). cuma mahu aku diterima sebagai rakyat yang berfikir, kritis, suka mengkritik, pendapatnya diterima, diterbitkan di akhbar utusan malaysia. atau di tv3, bukan hanya seperti, "konsep 1malaysia diterima rakyat". "rakyat menyokong kerajaan baru". "rakyat dapat membezakan mana yang lebih baik". duck that.bloody hell.gi mampus.

sepatutnya macam nih "rakyat mahukan yang lebih baik", "kerajaan baru harus berfikir", "kenapa perlu tol naik harga", "sistem pendidikan teruk", "pelajar ipta mesti bersaing"....headline untuk utusan malaysia mestilah macam ni. baru lah jualan mengatasi jualan sinar harian, harakah dan keadilan. ok tak?

sekian.

POSTED BY omarkhayam
POSTED IN
DISCUSSION