Blog dan kaumnya

Selamat kembali semua...dunia blog kini mengahadapi ancaman?? adakah ini semua benar? adakah anda percaya? masih belum terlambat untuk anda mempercayainya kerana di akhbar2 dan tabloid2 seluruh dunia gempar mewar2kan kuasa blog. ini disebabkan oleh perubahan2 besar dan drastik lagi mengejutkan disebabkan oleh kaum bloggers ini. dlm berita minggu telah memuatkan paparan eksklusif tentang makhluk bernama blog ini dengan temubual otai2 blog dan sedikit info juga telah dimuatkan dlm berita tersebut. fenomena blog ini mendapat perhatian rakyat Malaysia khususnya selepas pru-12 mencatatkan keputusa mengjanggalkan(bn tak menang majoriti 2/3). adakah ini sesuatu yang pelik ataupun dipelikkan oleh pihak media? lalu keputusan ini dikaji semula dan mendpati pengaruh besar kekalahan ini diletakkan di bahu kaum blog yang terpinga-pinga menelan kenyataan. berikutan kewujudan 500(lebih kurang) blog yang tumbuh bagaikan cendawan membincangkan isu2 erkaitan politik. Selain itu juga, malaysia dinobatkan sebagai salah satu negara yang mempunyai paling ramai blogger (yang aktif). fenomena blog ini dikatakan membawa lebih banyak keburukan daripada kebaikan. (adakah sebab bn kalah?)mungkin ini satu kenyataan tetapi adakah satu kebenaran? namun pihak media terus menyiarkan berita2 penuh makna dimuka2 depan akhbar mereka. walaupun kebenaran banyak diputarbelitkan dengan ayat2 puitis namun kenyataan pihak media telah mengubah pandangan rakyat terhadap kaum blog ini. Antara kenyataan media adalah seperti "di blog2 mereka(kaum blog) menulis tentang pendapat yang membabi buta", "bloggers kini bebas mempertikaikan dasar kerajaan", "pihak pembangkang menggunakan blog untuk mengelirukan rakyat", dan bermacam2 lagi.(macam2 ada).

jelas disini pihak media ingin membela nasib mereka kerana hasil jualan mereka atau pun "bisnes mmereka" kurang berbanding hasil para kaum blog dripada iklan2 yang mereka paparkan. (eheheh..ads revenue) media hari ini semakin tenggelam berikutan semakin banyak sumber2 berita percuma yang mudah untuk didapatkan seperti di BLOG2. di seantero dunia juga blog hangat diperbicarakan namun kaum blog semakin bertambah ekoran daripada liputan2 yang telah dilakukan oleh pihak media. orang ramai kini mula menjadikan blog sebagai "trend" berikutan pihak media melabel blog sebagai gaya hidup generasi teknkrat.(media lagi) sesetengah pihak mengatakan blog adalh pusat maklumat kedua selepas reuters, bernama dan the star. (tak tahu laaa)

berikutan itu, sejak kebelakangan ini juga ramai kaum blog telah meng'post' artikel2 seperti ini di blog2 mereka.tak percaya? cuba search kat google atau mana2 enjin carian...sekian.minda pencetus revolusi idea, pemangkin perubahan cara.
Technology:Art:Music:Sports:Business=MindaIDEA

POSTED BY omarkhayam
POSTED IN
DISCUSSION